Waarom graaft de mol tunnels ?

Om er aardwormen te vinden, die zijn basisvoedsel vormen. De mol, die geen vetreserves heeft, moet per dag zijn gewicht in voedsel eten. De mol graaft tunnels om haar prooi op te jagen.


Hoeveel molshopen graaft een mol ?

Dat hangt af van de hoeveelheid voedsel in de bodem. Hoe rijker de bodem, hoe minder moet de mol graven en omgekeerd. De gemiddelde lengte van de tunnels is tussen 2OO en 3OO meter per mol maar in de paartijd kan dat meer zijn. Men kan stellen dat een mol ongeveer 30 tot 40 molshopen graaft.


Wat eet de mol ?

De mol is een lekkerbek en eet vooral vlees. Zijn voedsel bestaat uit wormen (80 tot 90 %), zeer schadelijke insectenlarven (springkevers, torren, aardkrekels), insecten in de grond (pissebedden, mestkevers, enz.) en kleine naaktslakken. De mol kan niet meer dan 12 uur zonder eten. Dit is dus voldoende om het dier te doden. De mol heeft veel energie nodig en moet gemiddeld ongeveer 75 % van zijn gewicht in voedsel eten want hij heeft geen vetreserves.


Hoe onderscheidt u een mannelijke mol van een vrouwelijke mol ?

Het is bijzonder moeilijk om een vrouwelijk dier te onderscheiden een mannelijk. Het is echter wel goed te merken aan het type molshopen. De mannetjes graven meerdere grote molshopen. De vrouwtjes graven nog meer maar kleinere molshopen. De jongen graven kleine molshopen in alle richtingen en dicht bij de oppervlakte.


Hoe planten ze zich voort ?

De mol is erg territoriaal en leeft voornamelijk alleen. De paartijd is een uitzondering op de regel maar die duurt niet zo lang. Het mannetje is vruchtbaar vanaf februari en dit gedurende 3 maanden. Het vrouwtje is iets later ontvankelijk, maar alleen kort tijd en op warme dagen. Als ze elkaar op het verkeerde moment treffen, leidt dit tot een gevecht terwijl een ontmoeting na de dracht leidt tot de worp.


Hoeveel jongen per jaar ?

4 tot 6 jongen per jaar met soms een tweede worp in augustus. Ze groeien snel? Na maximaal 2 maanden zijn ze zelfstandig en moeten ze op zoek naar een eigen territorium. Ze vertrekken meestal bovengronds en daarom worden er vaak jongen door roofdieren gevangen.


Hoe lang leeft een mol ?

Een mol leeft gemiddeld 3 tot 4 jaar.

Offerte aanvragen

 

U kunt gratis een vrijblijvende offerte aanvragen.

Vraag een offerte hier

Lijst van Partners

www.letaupier.be,  Waals Brabant, Vlaams Brabant, Namen

 

www.info-taupier.be,   Het netwerk mollevanger

 

www.lestaupiersdantan.be,  Wallonië Picardië, Noord-Frankrijk

 

www.talpagarden.be,  Luik

 

www.maitretaupier.be,  Henegouwen, Namen

 

www.rhs.lu, Provincie Luxemburg en het Groothertogdom Luxemburg

 

www.taupiers.fr,  Frankrijk

 

www.lestaupiersdautrefois.ch, Zwitserland

 

www.taupe-alsace.com, Frankrijk

 

www.lestaupiersdantan.fr, Frankrijk

 

www.mollen.be, Brugge en West-Vlaanderen