Waarop lijkt een mol?


De mol heeft een 13 tot 17 cm lange cilindervormig lichaam, waarvan de staart van 2 tot 3 cm lengte met weerbarstige haren die werken als tastorganen zoals een trolley. Wanneer de mol jaagt, staat zijn staart in een verticale positie en dient deze ook als oriëntatieorgaan. Een volwassen mol weegt gemiddeld tussen de 80 en 110 gram of zelfs meer. Hij heeft een kenmerkende kop die hij gebruikt om goed te kruipen.


Welke kleur heeft de vacht van de mol?


De vacht van de mol is heel zacht, van zwart tot blauwzwart en soms grijs.


Hoe verplaatst de mol zich?

De poten van de mol zijn zeer groot. Het zijn echte handen, naar boven gericht. De palm is wit met blote huid en ze hebben sterke klauwen met platte nagels. Dit geheel vormt een soort van mechanisme, perfect aangepast om te graven en de grond in de tunnels weg te duwen. Met zijn achterpoten duwt de mol zich verder.


Kan een mol zien?

Het zicht is bij de mol het minst ontwikkelde zintuig. Zijn ogen zijn nauwelijks zichtbaar en bedekt met haren die zijn aangepast aan de omgeving. De mol is niet blind, maar lijkt niet in staat te zijn bewegingen waar te nemen, waardoor hij aan de oppervlakte natuurlijk een makkelijke prooi is voor roofdieren.


Hoe goed is de reukzin van de mol?

De mol heeft een uitzonderlijk goed ontwikkelde reukzin. Het is veruit zijn best ontwikkelde zintuig. Hierdoor kan hij zijn prooien lokaliseren. De mol kan door 10 cm aarde een roerloze worm ruiken.


Kan de mol horen?

De mol heeft geen oorschelp (zichtbare deel van het oor), maar wel een trommelvlies dat het kleinste geluid opneemt. Hij hoort dus perfect. Met zijn zeer fijne gehoor kan hij horen hoe zijn prooien zich verplaatsen.

 

 

Offerte aanvragen

 

U kunt gratis een vrijblijvende offerte aanvragen.

Vraag een offerte hier

Lijst van Partners

www.letaupier.be,  Waals Brabant, Vlaams Brabant, Namen

 

www.info-taupier.be,   Het netwerk mollevanger

 

www.lestaupiersdantan.be,  Wallonië Picardië, Noord-Frankrijk

 

www.talpagarden.be,  Luik

 

www.maitretaupier.be,  Henegouwen, Namen

 

www.rhs.lu, Provincie Luxemburg en het Groothertogdom Luxemburg

 

www.taupiers.fr,  Frankrijk

 

www.lestaupiersdautrefois.ch, Zwitserland

 

www.taupe-alsace.com, Frankrijk

 

www.lestaupiersdantan.fr, Frankrijk

 

www.mollen.be, Brugge en West-Vlaanderen